“Our Minds, Our Rights”: Η Ψυχική Υγεία είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα

Η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι, όποιοι και όπου και αν βρίσκονται, έχουν δικαίωμα στο υψηλότεροδυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Έχουν το δικαίωμα προστασίαςτης ψυχικής τους υγείας, το δικαίωμα πρόσβασης σε αποδεκτή και υψηλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη συμπερίληψη στην κοινότητα.

Η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία και ευημερία. Ωστόσο, 1 στους 8 άνθρωπους παγκοσμίως αντιμετωπίζουνδυσκολίες ψυχικής υγείας, που μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική τους υγεία, την ευημερία τους, τον τρόπο που συνδέονται με άλλους και τα μέσα που εξασφαλίζουν το βιοτικό τους επίπεδο. Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν επίσης έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων ανθρώπων.

Οι δυσκολίες ψυχικής υγείας δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν λόγο στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εξαίρεσης από τη συμμετοχή σε λήψη αποφάσεων σχετικά με τηνατομική υγεία. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ψυχικής υγείας συνεχίζουν να βιώνουν μια ευρεία γκάμα παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πολλοί αποκλείονται από τη ζωή στην κοινότητα και υφίστανται διακρίσεις, ενώ πολλοί άλλοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται ή μπορούν μόνο να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα που παράλληλα παραβιάζει τα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Συνταυτιζόμαστε με το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ που προτάσσει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλιστεί ότι η ψυχική υγεία αντιμετωπίζεται με αξία, προωθείται και προστατεύεται, και ότι λαμβάνονται άμεσα μέτρα ώστε ο καθένας να μπορεί να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και να έχει πρόσβαση στην ποιοτική περίθαλψη που χρειάζεται.

                                                                                                                                                                από το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας